7 productiviteitstips voor tijdens de vakantie

Businessman met vakantie
Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Terwijl collega’s op vakantie zijn kan jij van de zomermaanden je beste maanden maken, op het werk. Je kent het gevoel van een kantoor in de zomer wel, zeker als er ramen zijn die open kunnen. Je staart naar buiten, kijkt naar de blauwe lucht alsof die er nooit meer zal zijn. Laat die blauwe lucht lonken, zie de mistige wolken voorbij drijven. Adem nu diep in en focus. Niet op de lucht, maar op je scherm. Je hebt nog emails te schrijven, of te beantwoorden. Deadlines zijn er ook nog, zoals altijd. Je kan natuurlijk de zomermaanden bestempelen als ideale maanden om vakantie te nemen, om het rustig aan te doen op kantoor. Je bent geen twee maand weg, gebruik de rest van de vakantie om echt werk gedaan te krijgen, niet om het rustig aan te doen. Je kan de drukke periode die er aankomt nu al voorbereiden. Hier zijn 7 manieren waarom je productiever kan zijn in de vakantieperiode:

  1. Je krijgt minder telefoontjes, berichten en e-mails om te behandelen – Ja, het voelt alsof heel de wereld met vakantie is. Iedereen behalve jij. Maar hier is het goede nieuws: Een drastische afname van je e-mail verkeer, persoonlijke berichten en telefoontjes. Dat betekent een enorme groei in productiviteit.
  2. Je raakt eenvoudig in je flow. – In de vakantiemaanden, als iedereen weg is, kan jij je aan je bureau zetten. Je heft je geen zorgen te maken over sociale onderbrekingen. Je raakt dus eenvoudiger in je flow. Je flow is de optimale toestand van bewustzijn waar jij je op je best voelt en het best presteert. Beeld je maar eens in hoeveel eenvoudiger het is daar te raken zonder onderbrekingen.
  3. Je hebt minder vergaderingen. – Een andere bron die veel van je tijd kan innemen, zijn vergaderingen. Als een groot deel van de collega’s op vakantie is zijn er minder vergaderingen, belangrijke personen ontbreken immers om beslissingen te nemen of om taken uit te voeren. Die tijd kan jij gebruiken om meer werk gedaan te krijgen, in plaats van in vergaderingen te zitten waar je collega’s onophoudelijk advocaat van de duivel spelen.
  4. Je hebt tijd om een nieuwe vaardigheid te leren. – De vakantieperiode is de perfecte periode om een nieuwe vaardigheid te leren, of een vaardigheid verder uit te werken. Heb jij bijvoorbeeld je timemanagement altijd al willen verbeteren, of beter leren presenteren? Was daar in alle drukte nooit tijd voor? In de vakantieperiode is die tijd er wel.
  5. Je hebt minder stress. – Wie heeft niet het gevoel dat er niet meer werk is dan tijd om het werk te doen? Het is echter niet de werkdruk die je dit gevoel geeft, maar je perceptie van de werkdruk. Laat die perceptie nu juist in de vakantie anders zijn, minder drukkend, minder stress dus.
  6. Je kan naar muziek luisteren. – Muziek luisteren is niet altijd mogelijk, het stoort vaak de collega’s. ook kan je de perceptie tegen hebben. Werken met muziek is niet alleen leuker, het is zelf zo dat muziek je meer productief kan maken. Probeer maar eens te werken met concentratie of studie muziek op de achtergrond. In de vakantieperiode zijn er minder mensen om te storen of die je er op kunnen aankijken als je oortjes in stopt.
  7. Jij bent er. – Er is altijd wel iemand van het management aanwezig. Doordat jij er in de rustige periode bent, val je beter op. Dit geeft een positieve invloed omdat jij er bent als de rest afwezig is. Managers en collega’s oordelen immers nog steeds meer op ‘aanwezigheid’ op kantoor. Dat is misschien niet helemaal eerlijk in een periode waar er beter op prestatie kan beoordeeld worden. Het is echter zo dat onderzoek heeft aangetoond dat managers onbewust 9% meer vertrouwen hebben in mensen die meer aanwezig zijn. Ze vinden deze mensen, onbewust zelfs 25% meer toegewijd en betrokken, als ze extra vaak aanwezig zijn. Maak hier optimaal gebruik van in de vakantieperiode.

Doe maar, kijk eens naar buiten, naar de blauwe lucht. Erken het, respecteer het en negeer het dan. Maak van je vakantieperiode op kantoor een extra productieve tijd en neem een voorsprong voor de drukke periode die er aan zit te komen. Vergeet alleen niet om ook te genieten van je eigen vakantie en de batterij weer op te laden om er weer stevig in te vliegen. 


Tags

vaardigheden, vakantie


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.