5 voordelen van stilte

0  comments

Voordelen van stilte
Image by keerati/ FreeDigitalPhotos.net

De kracht van stilte

In een goed time management systeem is er tijd voor reflectie, voor rust en voor … stilte.

Dit artikel is er gekomen door wat er afgelopen weekend gebeurde bij mij in de straat. Op zaterdagmiddag was er immers plots geen elektriciteit meer.  De apparatuur in huis hield er plots mee op. Alleen de laptop hield het nog wel even vol op batterij, maar zonder internet aangezien ook de modem uit was gevallen.

Verder was het bijzonder stil. De bouw iets verder in de straat lag er stilletjes bij, in huis waren er geen geluiden van elektrische toestellen. De ventilatoren van de pc waren stil, de NAS staat niet te brommen en zelfs de wasmachine was stil. De stilte was zelfs erg opvallend? Zelfs als je denkt dat er niets draait zijn er immers toch geluiden zijn die door de elektriciteit worden opgewekt.

5 voordelen van stilte

Het werd een namiddag waar ik de voordelen van stilte mocht ervaren:

  1. Verbondenheid – In stilte is er geen verbinding met het Internet. De druk van op de hoogte te moeten zijn, van bereikbaar te moeten zijn, het valt allemaal van je schouders. Je kan niet aan je sociale media of de laatste nieuwsberichten en bent online niet bereikbaar. Eenmaal je dit hebt aanvaard kan je hier rustig van worden.
  2. Concentratie – In stilte is er meer concentratie. Er is immers minder afleiding. Je hoeft niet te denken aan het controleren van je mail of het controleren van de laatste nieuwsberichten. Zelfs aan radio en tv moet je niet denken. Dat zijn een heleboel stoorzenders die wegvallen en je niet meer uit je concentratie halen.
  3. Focus – In stilte kan je je focus richten op je gedachten. Je hebt nu ruimte om na te denken over waar je op dit moment mee bezig bent. Je kan creatief denken en plannen. Er zijn geen agenda’s, takenlijsten op de pc die zeggen wat je nu moet doen.
  4. Stress – In stilte is er minder stress. Er is minder dat je op dit moment kan doen. Minder dingen te doen is minder stress. Het is ook duidelijker wat je wel kan doen.
  5. Tempo – In stilte lijkt het alsof alles aan een ander tempo loopt. Zonder die verbinding met het Internet kom je in je eigen tempo. Het opgelegde, en bijzonder snelle, tempo van het Internet is even weg. Jij bepaalt nu het tempo, je krijgt het niet langer opgelegd.

Wat haal jij uit stilte?

Ik zeg niet dat je nu naar de meterkast moet rennen en de stoppen uit zetten. Ik moedig je wel aan om eens na te denken over de voordelen die jij kan halen uit stilte. Wat kan het vertoeven in stilte doen voor je eigen plannen?

Welk is het grootste voordeel dat jij uit stilte haalt, of denkt te kunnen halen? Deel het in de comments onder dit artikel! Zo helpen we elkaar de voordelen van stilte te ontdekken.


Tags

kracht, Stilte


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.