12 Timemanagement leugens die we onszelf vertellen

2  comments

Als het op tijd aankomt, vertellen we allemaal wel eens een leugentje om bestwil, tegen onszelf. Soms zijn het ook wel flagrante leugens.

Ik heb geen tijd …
Ik zal het later wel doen …
Dat moet ik ooit nog eens doen …

Wat zeg jij tegen jezelf als het om je tijd gaat?

Jezelf misleiden

Tegen jezelf liegen is eenvoudig. Je moet geen verantwoording afleggen. Het is ook vrij makkelijk jezelf te vergeven voor een leugen. Je denkt dat het geen kwaad kan, om tegen jezelf te liegen. Wat absoluut niet klopt.

De grootste leugen tegen onszelf is wellicht: “Ik heb geen tijd.”, en dan: “Ik kan dat niet.

Click to Tweet

De leugens die we onszelf vertellen

Als je iets probeert gedaan te krijgen, als je een doel wil bereiken … Kijk dan eens goed naar wat jij tegen jezelf zegt.

Vaak zijn dit zelf beperkende uitspraken die helemaal niet waar zijn.

Hier zijn 12 Timemanagement leugens die we onszelf vertellen:

 1. Ik heb geen tijd – Toch wel. Jij hebt evenveel tijd als iemand anders. Je kiest er zelf voor hoe je die tijd gebruikt.
 2. Ik moet dit doen – Volgende keer dat je dit tegen jezelf zegt, stel je dan een keer volgende vraag: “Wat zou er gebeuren als ik het niet zou doen? Wat is het effect morgen? Wat is het effect over een maand of een jaar?
 3. Ik ga meer sporten – Je wil meer gaan sporten, je wil gewicht verliezen, maar je hebt geen tijd (zie regel #1). Je hebt wel tijd om te gaan sporten. Je hebt de wil niet.
 4. Ik zal het doen – Zeggen dat je het gaat doen levert niet op. Stop met het te zeggen en doe het. Actie wint van holle woorden.
 5. Als ik meer tijd heb dan … - Je gaat niet meer tijd hebben, er zijn 24 uur in een dag. Daar stopt het, voor iedereen. Ga over tot de actie, want eerlijk gezegd, je weet zelfs niet hoeveel tijd je nog hebt.
 6. Als het wat rustiger is … - Wachten op een ‘normaal’ leven heeft geen zin. Er bestaat geen normaal leven, alleen het leven zoals je het kent bestaat. Het zal niet plots rustiger worden zodat jij die ene taak gedaan krijgt. Sommige dingen worden beter gedaan onder druk en als het hectisch is.
 7. Ik zal dat morgen wel doen … - Het moment is vandaag, niet morgen. Ook niet de dag daarna. Stop met dingen uit te stellen. Zorg dat vandaag de dag is dat je het doet.
 8. Ik heb geen geluk … - Als dat is wat je gelooft, dan zal het ook zo zijn.  Je maakt je eigen gelukt. Wacht niet tot het geluk op je afkomt. Veel gedaan krijgen maakt je overigens gelukkiger (echt).
 9. Ik kan dat niet … - Heb je het al geprobeerd dan? Hoe weet je dan dat je het niet kan? Je zou verbaasd kunnen zijn over je eigen kunnen. Zoals iedereen weet, toch vanaf nu, succes ligt buiten je comfortzone. Je moet bereid zijn om het jezelf wat moeilijker te maken om het te bereiken.
 10. Ik ga veranderen … - De meeste mensen veranderen niet. Je wordt ouder, je leert dingen, maar jij blijft jezelf. Verandering is moeilijk. Zeg dus niet te licht dat je zal veranderen, dat vraagt geconcentreerde inspanning en veel moeite. Ook hier kan je weer de vraag stellen wat het effect is morgen, volgende week over een maand, een jaar….
 11. Ik kan dit op een uurtje … - We onderschatten vaak hoelang een taak duurt. Heb je wel eens een nachtje moeten doorwerken aan een project dat je dacht even snel te doen?
 12. De deadline is niet belangrijk … - Veel van ons hechten geen belang aan een deadline, denken dat ze niet belangrijk zijn. Ook al lijkt er niet echt een gevolg te zijn aan het niet halen van een deadline, er is altijd het tijdverlies en het missen van opportuniteiten.

Vertel de waarheid

Als je nog eens een van deze uitdrukkingen hoort, stel ze dan in vraag. Wees concreet over wat je zal doen en wat je kan bereiken. Wees eerlijk over je acties. En, uiteraard, wees eerlijk tegen de belangrijkste persoon in je leven, jezelf.

Vraag: Aan welke leugens over je timemanagement vergrijp jij je wel eens?


Tags

leugens, Timemanagement


Misschien vind je dit ook leuk

 • Een leuk artikel om eens stil te zijn bij deze aandachtspunten waarom we soms onze taken/ideeën niet gedaan of afgewerkt krijgen..

  • Beste David,

   Hartelijk dank voor je comment. Wat je zegt klopt helemaal. Het is zelfs zo dat we onszelf vaak weerhouden van taken niet te starten, of af te werken, zonder dat we het zelf beseffen. Dit artikel is er dan ook voornamelijk om de bewustwording te stimuleren.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Cookie's op peter-willekens.be

  Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.