10 Voordelen van GTD

0  comments

voordelenGTD – Getting Things Done, is de management methode gebaseerd op het boek van David Allen. Het is een methode die je in staat stelt om flexibel te werken, om je taken niet langer in je geheugen op te slaan en op het juiste moment aan de juiste taken te werken.

Het is een manier van denken over je concentratie en aandacht, het werk dat je te doen hebt en je doelen en ambities.

Op dit moment is GTD ongetwijfeld de meest populaire methode, dat is duidelijk te merken aan de hoeveelheid apps die je op ziet duiken. Geen enkele methode heeft meer apps dan deze ontwikkeld voor GTD.

Deze methode is redelijk uitgebreid, en kan dus ook overweldigend zijn. Gezien ik een groot voorstander ben van het opsplitsen van grote taken heb ik dat ook gedaan voor deze methode.

Dit zijn 10 voordelen van GTD

1.      GTD geeft je een gevoel van ontspannen controle

Dit is ongetwijfeld het belangrijkste voordeel wanneer je GTD toepast op je werk en je leven. Regelmatig een mind dump doen en al je ‘stuff’ te verzamelen om het door middel van een systeem om te zetten in bruikbare informatie en taken is een uitstekende manier om een gevoel van controle te hebben over je leven. Door het vertrouwen in je systeem is die controle tegelijkertijd ook ontspannen. Het kan even duren voor je in staat van ‘mind like water’, zoals Covey dit omschrijft, komt. Maar het is waar we naar streven, ik alvast wel.

2.      GTD laat je frequenter kijken naar waar je staat met je leven

Ik heb het hier over de reviews, om te beginnen de wekelijkse, maar ook de maandelijkse. Deze reviews stellen je in staat om te kijken naar je taken en projecten. Werk je nog steeds aan de projecten waar je aan zou moeten werken? Zijn er nieuwe projecten waar je aan zou moeten beginnen? En zijn er projecten die je beter zou stoppen? Leiden je projecten en taken nog naar je doelen en dromen?

3.      Je hebt vrijheid van keuze

GTD geeft je de keuze om dingen te doen, of om ze net niet te doen. Het systeem zegt je niet wat je moet doen, wanneer je dat moet doen of hoe je dat moet doen. Ga af op je persoonlijke prioriteit en ga dan af op de acties die in je GTD systeem zijn opgeslagen, jij kiest helemaal zelf.

4.      Je bent beter in het maken en houden van engagementen

Het is gewoon geweldig om niets meer te vergeten en te kunnen vertrouwen op je systeem. Ik vergeet niet meer wat ik zelf te doen heb, maar ook wat anderen beloofd hebben voor mij te doen.  Een engagement met jezelf of met iemand anders is zoveel eenvoudiger, je systeem heeft alles om er voor te zorgen dat jij niets vergeet. Niets brengt meer schade toe aan een relatie met een ander dan een engagement dat niet werd nagekomen.

5.      GTD stimuleert proactief denken

De beste manier om niet steeds opnieuw na te denken over je projecten, klein en groot, is er op voorhand over nadenken. Je kan die tijd stoppen in het doen van de taken die je wil, of moet, doen, wetende dat al het denkwerk al op voorhand is gedaan. Krijg meer focus en richting in je leven door te denken aan de succesvolle uitkomst van je projecten en werk aan je planning.

6.      GTD steunt je in het nastreven van je dromen

Dingen waar ik nog niet aan kon beginnen hield ik vroeger nooit bij. Nu heb ik de lijst someday/maybe. Ik kan deze ‘dromen’ nu niet alleen bijhouden, ik kan dat op een gestructureerde manier. Door er naar te kijken in je reviews kan je deze ‘dromen’ levend houden en ze bij elke review evalueren. Is deze droom nog relevant? Is het tijd om er aan te beginnen? Of je ze opneemt in je wekelijkse of maandelijkse review, dat hangt af van wat je ‘dromen’ zijn en wat de voorwaarden zijn om er aan te kunnen beginnen.

7.      GTD maakt je productiever en efficiënter

Naast georganiseerd maakt GTD je ook productiever en efficiënter. En dat is precies wat de meeste mensen zoeken in een systeem. Bij een goed onderhoud van je systeem is dat precies wat GTD voor je doet.

8.      GTD is een uitstekende bouwsteen

GTD sluit geen enkele methodologie of productiviteitstechniek uit. Je kan eender welke methode of techniek combineren met GTD en het systeem helemaal naar je hand zetten. Zo kan jij je eigen systeem helemaal personaliseren.

9.      GTD maakt je meer georganiseerd en leidt tot minder rommel

Door de basis van GTD toe te passen is je bureau opgeruimd en je voelt je meer georganiseerd. Je weet door het systeem toe te passen altijd perfect waar je iets terug kan vinden. Het maakt niet uit of het over een fysiek item gaat, zoals een map, of over een document of een stuk informatie dat ergens op je computer of netwerk is opgeslagen.

10.  GTD maakt je creatiever

GTD doet mij ook meer nadenken over mijn digitale leven. Ik doe sommige dingen meer en meer op papier. Een mindmap maak ik liefst op papier, mijn dagelijkse takenlijsten ook. En hierdoor komt mijn creativiteit weer op gang. Dat bovenop het feit dat wanneer je het GTD systeem toepast je meer tijd krijgt om creatief te zijn.

Van welk voordeel wil jij meer?

Welk van deze voordelen spreekt je het meest aan? Of heb jij er nog een ander uit het systeem dat je bevalt en niet in deze lijst is opgenomen? Laat het weten in de reacties onder dit bericht.

[related_post themes="flat"]

Tags

David Allen, Getting Things Done, Voordelen


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.