10 Tips om te Starten met een Nieuw Doel

0  comments

Nieuw DoelHeb jij een idee waar je al lang mee zit, iets dat je heel graag zou doen?

Maar je bent er nog niet mee gestart? Of je bent wel gestart, maar het vuur is snel uitgegaan, je hebt niet volgehouden?

Waarom is het zo moeilijk om iets nieuw te doen, ook al wil je het zo graag?

Buiten je comfortzone

Nieuwe dingen doen, dat ligt buiten je comfortzone. Denk maar aan de eerste keer dat je leerde fietsen. Voor sommigen was dit beangstigend, want je kan vallen. Anderen zijn vol goede moed op de fiets gestapt om zich dan te realiseren dat het de eerste keer toch niet zo eenvoudig is.

Je idee is nieuw, en misschien heel erg beangstigend. Het is zeker moeilijker dan niets doen en de dingen houden zoals ze zijn. En dat is goed.

Nieuwe dingen doen wil per definitie zeggen dat je dingen gaat doen die je nu niet doet.

Uit je comfortzone stappen voelt ongemakkelijk, dat begrijp ik heel goed. Nieuwe dingen doen, nieuwe gewoonten vormen vraagt motivatie. Eenmaal je gestart bent kan je je grote idee omzetten in een haalbaar doel.

Hier zijn 10 tips om te starten met een nieuw doel

  1. Praten doet niets – Met praten alleen bereik je geen doelen. Hoewel het wel kan helpen om je uitstelgedrag aan te pakken. Je hebt actie nodig om iets gedaan te krijgen. Je kan praten over je administratie, of je kan je administratie doen.
  2. Start klein – Bij het stellen van doelen durven we nog al eens groot denken. Hoe groter ons doen hoe leuker, en eerlijk gezegd, hoe motiverender. Alleen, zo’n groot doel kan ook overweldigend zijn. Deel je doel op in kleinere taken, taken die je wel als haalbaar ziet en ga van taak naar taak tot je doel bereikt is.
  3. Consistentie wint – Je kan hard van stapel lopen en alles in één keer doen. Als je een nieuwe gewoonte wil vormen zal dat je echter niet helpen. Dan is consistentie van belang, het vaak herhalen zorgt ervoor dat je nieuwe gewoonten ontwikkeld.
  4. Maak tijd – Je start met een nieuw doel, met nieuwe taken. Dat zijn dus taken waar je nu nog niet aan werkt. Maak dus tijd in je agenda om aan deze nieuwe taken te werken. Bij gebrek aan tijd val je al snel stil en ga je terug naar de orde van de dag, zoals deze al was.
  5. Start vroeg – Door vroeg, voor anderen ook aanwezig zijn, te starten reserveer je ononderbroken tijd voor jezelf. Dit kan uiteraard ook ’s avonds, als de anderen al weg zijn. Houd dan je energie heel goed in het oog. Het is niet altijd eenvoudig om ’s avonds nog te starten met een zware taak. [TIP: Jij kan de vroege vogel zijn.]
  6. Rust genoeg – Iets nieuw starten vraagt veel denkwerk, doordat het nieuw is hebben je hersenen meer energie nodig. Door voldoende te rusten geef je je hersenen en je lichaam de kans om aan te sterken en krijg je energie om straks weer door te gaan.
  7. Het vraagt tijd – Hoe groter je doel, hoe meer tijd het zal vragen. We hebben van kinds af aan geleerd om ongeduldig te zijn. Dat is hier niet op zijn plaats. Weet je nog wel: Rome is niet op één dag gebouwd? Wel je doel bereik je ook niet op één dag.
  8. Geen binnendoor – Er kunnen versnellers zijn, maar er zijn geen binnenwegen. Wanneer je een nieuw doel wil bereiken zijn er geen snelle oplossingen. Je moet het werk doen, de lessen leren. Je moet het volledige pad aflopen, in de tijd en moeite.
  9. Het juiste gereedschap – Als je traint voor een marathon heb je loopschoenen nodig. Als je een boek wil schrijven heb je een computer met een tekstverwerker nodig. Ongeacht je doel, is er geen reden om veel geld uit te geven aan dure gereedschappen. Start met de basics voor een nieuw doel, je kan altijd nog upgraden.
  10. Niet eenvoudig – Als het eenvoudig was zou iedereen het doen. Iedereen denkt er wel aan, maar slechts een enkeling doet het ook effectief. Het zal tijd, moeite, zweet en tranen kosten, maar je persoonlijke doelen zijn het waard.

Zet een stap naar je nieuwe doel

Werken aan een nieuw doel wil zeggen iets doen dat je vandaag niet doet. Het is uit je comfortzone stappen. Het vraagt tijd om je doel te bereiken en consistentie.

Zorg dus voor een zorgvuldig samengesteld overzicht van je taken en een nauwgezette planning om die taken uit te voeren.

Als je ze de nodige tijd geeft en consistentie actie, dan zijn jouw doelen bereikbaar.

VRAAG: Welk doel zou jij graag starten? Laat het weten in de reacties onder het bericht.

[related_post themes="flat"]

Tags

actie, Comfortzone, doel


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.