De andere voordelen van Flexwerken

2  comments

Flexwerken is niet nieuw

Het Nieuwe werken werd al begin jaren 90 ingevoerd.  Vandaag is het flexwerken eenvoudiger geworden door de technische ontwikkelingen van de laatste jaren. Denk maar aan de beschikbaarheid van tools, apps en alle online mogelijkheden.

Maar er is meer, ook de omstandigheden waarin we flexwerken zijn veranderd. Meer en meer van het routinewerk is intussen geautomatiseerd. Daardoor is de inhoud van ons werk grondig aan het wijzigen.

Ook de functie van de manager is hierdoor niet meer hetzelfde. De beste manager is hoe langer hoe minder de beste van het team die is doorgegroeid. De manager van vandaag heeft een totaal eigen functie die er voor zorgt dat het bedrijf op koers kan blijven.

Andere voordelen van Flexwerken

Zoals de titel al aangeeft zijn er ook andere voordelen verbonden aan flexwerken. Deze voordelen maken dat deze manier van werken bestand is tegen de toekomst. Misschien gaat het zelfs verder dan dat.

 1. Vertrouwen – Er is een hogere mate van vertrouwen nodig om mensen te laten flexwerken. Door dit in te richten laat het management vertrouwen in en respect voor de werknemers zien. Dit vertrouwen en respect geeft een hogere zelfstandigheid. Dit motiveert de werknemers en geeft energie.
 2. Meer creativiteit – Creativiteit is wat ons onderscheid van computers en robots. Creativiteit is meestal niet te vinden op kantoor. De flexwerker kan er voor kiezen om creativiteit op zoeken door thuis te werken, in een internetcafé of in een flexwerk omgeving. De initiatieven op dit vlak zijn op dit moment bijna niet meer bij te houden. Die verhoogde creativiteit hebben bedrijven meer en meer nodig om het verschil te maken en mee te kunnen in de markt van morgen.
 3. Toekomstgericht – Generatie Z (geboren tussen 1992 en 2010) eist meer en meer zijn plaats op in de werkomgeving van vandaag. Generatie Z hecht evenveel belang aan de sfeer op het werk dan aan het salaris. Flexwerken geeft werknemers meer vrijheid en het gestelde vertrouwen doet de verhoudingen met het management alleen maar goed. Generatie Z heeft het niet voor managers. Geef hen maar mentors en coaches die hen kunnen ondersteunen. Flexwerken neemt het gevoel van controle weg.
 4. Gezonder – Flexwerkers richten hun dag zelf is, en ze vermijden de stress van het woon-werk verkeer. De flexwerker voelt zo een beter evenwicht in de balans werk-privé. Proefprojecten hebben al aangetoond dat flexwerkers minder ziek vallen.
 5. Netwerk – Flexwerkers die er op uit trekken en andere flexplekken opzoeken ontmoeten meer mensen. Dit maakt dat het netwerk van het hele team op slag groter is. Dit is een mogelijkheid om specialisten aan te trekken en om meer creatieve oplossingen te vinden voor de uitdagingen van morgen.

Is flexwerken de toekomst?

Met flexwerken heb je in elk geval minder kantoorruimte nodig voor bedrijven. Minder is niet hetzelfde als geen. De nood om het team op wekelijkse basis te laten ontmoeten blijft bestaan. Zonder voeling met het team verlies je de ‘waarom’. Deze ‘waarom’ is belangrijk voor teams.

Ook is flexwerken niet voor elk type werk geschikt, het past het best bij werk met een hoge zelfstandigheid.

Flexwerken wordt een noodzaak

Met alle voordelen, zowel voor werkgever als werknemer, is flexwerken langzaam maar zeker een noodzaak aan het worden:

 1. meer productiviteit
 2. meer creativiteit
 3. meer balans werk-privé
 4. meer gezondere werknemers

Deze voordelen zorgen er voor dat werknemers zich binden aan bedrijven, dat bedrijven concurrentieel blijven en dat de winst stijgt.

Ben jij manager? Laat jij je mensen flexwerken, of ben je dat in de toekomst van plan?
Ben jij werknemer? Doe jij al aan flexwerken? Zie jij nog andere voordelen?

laat het weten in de reacties hieronder!


Tags

creativiteit, Het Nieuwe Werken


Misschien vind je dit ook leuk

 • […] Flexwerker zijn heeft meerdere voordelen. Flexwerkers werken vanaf een plek die zij zelfkiezen. Dat heeft als voordeel dat zij vanuit huis kunnen werken, wat meer tijd bespaart. De werknemers hebben geen lange reistijd met het openbaar vervoer en hoeven niet meer in de file te staan. Dit is ook een voordeel voor de werkgever. De werkgever hoeft minder kantoorruimte te kopen en geen reiskosten te vergoeden, dat scheelt weer geld. Doordat flexwerkers hun dag zelf indelen kunnen ze stress vermijden en is er een beter evenwicht in de balans van werk en privé. Ook zijn er voor flexwerkers veel flexwerkplekken. Door in contact te komen met mensen op deze plekken wordt het netwerk van de werknemer vergroot en zo ook die van het gehele team. Ook blijkt dat flexwerkers zich minder vaak ziekmelden omdat zij al vanuit huis werken en niet naar een kantoor te hoeven reizen. […]

  • Helemaal waar, zeker in deze tijd. De flexwerker is nu ook een thuiswerker en de keuze van werkplek is er vandaag niet meer. Iedereen kan nu ervaren wat de voordelen zijn van niet te moeten pendelen en minder stress te hebben. Laten we dan ook hopen dat flexwerken nog meer de standaard mag worden na de corona crisis.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  lectus id mattis venenatis, suscipit libero risus.