5 vragen die je moet stellen als men je tijd vraagt.

0  comments

ja-zeggen
Image by stockimages – FreeDigitalPhotos.net

Kan je me even helpen?

Kan jij me dat even uitleggen?

Het zijn eenvoudige vragen. Maar voor je het goed en wel beseft ben je een halve dag kwijt aan iets dat je niet gepland had. Je voelt je schuldig, werkt langer en krijgt niet zoveel gedaan als gepland.

Evalueer de situatie grondig voor je toelaat dat iemand met je tijd gaat lopen.

Het is te eenvoudig om ja te zeggen

jaZeg jij op alles wat men je vraagt ja? Ongeacht of het een collega is, of een vriend of familie, je moet even de tijd nemen om de vraag te evalueren.

Ja zeggen is de makkelijke oplossing. Zo lijkt het althans, tot je er even lat spijt van hebt.

Plots krijg jij af te rekenen met extra stress, schuldgevoelens en verplichtingen die niet eens de jouwe zouden moeten zijn.

Stel jezelf deze 5 vragen voor je ja zegt als iemand je tijd vraagt.

  1. Waar kom je in terecht? – Zorg dat je precies wat de vraag inhoud, wat er allemaal bij komt kijken. Een eenvoudige vraag blijkt maar al te vaak niet zo eenvoudig te zijn.
  2. Is het iemand anders werk? – Vaak krijgen we verzoeken van anderen om iets te doen wat ze zelf zouden moeten doen. Vooral in een werkomgeving is dit een zeer fijne lijn. Let op voor het cliché “Dat is niet mijn taak”, maar soms is iets gewoon iemand anders werk. Zorg dat je eerst dat van jezelf doet.
  3. Hoeveel tijd is er nodig voor het verzoek? – Neem het dubbele, of zelfs driedubbele van de tijd die je denkt nodig te hebben. Wat een simpel verzoek van een paar minuten lijkt kan een complexe vraag blijken waar je uren voor nodig hebt. Zorg dat je de tijd hebt om deze taak af te werken.
  4. Waar ben je momenteel mee bezig? – Je kan anderen helpen, maar zorg er voor dat je zelf niet in de problemen komt door dit te doen. Kijk eerst naar wat er op je eigen takenlijst staat voor je nieuwe verplichtingen opneemt. Kijk of dit nog bij op je bord kan, of kan je er iets afhalen om plaats te maken?
  5. Heb je er tijd voor? – Dit gaat over realistisch kijken naar je tijd. We hebben er allemaal even veel, of even weinig van. Kies zorgvuldig waar je tijd naartoe gaat.

Soms is nee het juiste antwoord

Het kan verleidelijk zijn altijd ja te zeggen. Het is het pad van de minste weerstand. Je wil vriendelijk zijn? Je wil anderen helpen. Zorg ervoor dat deze tijd in balans is met je eigen tijd.

Denk volgende keer als je een vraag krijgt waar je tijd in moet steken even na, en zeg niet zomaar ja. Soms is het juiste antwoord … nee.

Op welke aanvragen zeg jij ‘ja’, waar je beter ‘nee’ zou zeggen?

[related_post themes="flat"]

Tags

ja, nee, tijd


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.