Hoe voorkomen dat je werkt aan taken van anderen

0  comments

taken_van_anderen
Image by iosphere – FreeDigitalPhotos.net

Krijg jij je eigen werk niet af?

Waar gaat je tijd dan naartoe? Welke taken vragen het meest van je aandacht?

Doe jij misschien het werk van een collega? Krijg je daarom je eigen werk niet klaar?

We zijn allemaal graag behulpzaam, we zijn graag de probleem oplosser. Soms kan dit je er echter toe brengen het werk van iemand anders te doen.

Voor wie zijn die taken?

Heb jij het te druk? Ligt er meer op je bord dan je aankan? Voelt het alsof je niet genoeg tijd hebt om alles gedaan te krijgen?

Kijk dan eens van dichtbij naar wat je op een dag doet en waar je tijd naartoe gaat? Hoeveel van je tijd gaat er naar taken die aan anderen werden toegewezen of taken die je onder tafel voor iemand doet?

Bedrijven moet het steeds met minder en minder mensen doen. De werkdruk neemt toe, want de hoeveelheid werkt neem niet af, soms zelfs in tegendeel. Het kan dus zijn dat je nieuwe verantwoordelijkheden en taken hebt gekregen.  Er moet echter steeds een balans zijn tussen de werkdruk en de beschikbare tijd. Een persoon kan maar zoveel doen.

Dit vormt vooral een risico voor wie productief is. Als je goed bent in dingen klaar te krijgen, zal je merken dat er meer werk op je bureau terecht komt.

Doe je eigen taken

Als jij overvraagd bent is het verstandig eens te kijken waar je precies aan werkt. Kijk eens kritisch naar de taken die je dag vullen. Zijn het je eigen taken, of zijn het taken van anderen?

Hier zijn 7 manieren om te voorkomen dat werkt aan taken van anderen (en je eigen taken klaar krijgt)

  1. Leer nee zeggen – Nee leren zeggen is een zeer nuttige vaardigheid in een professionele omgeving. Te vaak is er de angst om gezien te worden als asociaal, geen teamspeler te zijn. Als je niet nee kan zeggen zal je echter snel merken dat je overladen bent met taken van anderen.
  2. Ken je werkdruk – Ken jij je werkdruk? Weet jij wat er nog op je takenlijst staat? Als je daar geen idee van hebt weet je ook niet wanneer je teveel taken toegewezen krijgt. Het stelt je ook in staat sneller te zien welke taken van anderen er op je lijst staan.
  3. Let op voor collega’s die delegeren – Sommige collega’s zijn meesters in het doorschuiven van werk. Je kent ze wel. Zeg al nee nog voordat ze hun vraag goed en wel gesteld hebben, of beter nog, vermijd hen. Ze zullen snel doorhebben dat jij niet de persoon bent die hun werk gaat doen.
  4. Wees niet bang om de bal te laten vallen – Vanuit zakelijk perspectief klinkt dit mogelijk als godslastering. Laat jij het team falen? Ga je die collega niet helpen? Wat is het belangrijkste? Deze kleine problemen aanpakken, of je concentreren op de uitkomst van het project? Laat jij een probleem liggen om een collega te helpen? Wie gaat jou helpen?
  5. Wees niet de brandweer – Als je de naam van oplosser hebt, dan gaat men je zien als brandweer van de afdeling. Als brandweer ren je van hier naar daar en krijg je niets van je eigen taken gedaan. Wees eerder het A-team van de afdeling, waar men ten rade komt als er een moeilijke taak moet worden gedaan in plaats van als taken fout zijn gelopen.
  6. Baken je domein af – Ik geloof in formele functieomschrijvingen die je verantwoordelijkheden in het kleinste detail beschrijven. Dat kan op een andere manier. Definieer het domein en de gebieden van je verantwoordelijkheden. Op die manier is het snel duidelijk als je te ver afwijkt en ben je toch niet gebonden aan wat letterlijk op papier staat.
  7. Plan eigen tijd – Werken aan je eigen taken vraag ook eigen tijd. Plan tijd om aan je eigen taken te werken en zorg dat je op dat moment ook niet bereikbaar bent. Zet je mail en telefoon uit en doe je deur dicht. Desnoods ga je even in een andere ruimte zitten om je taken afgewerkt te krijgen.

Krijg je eigen taken klaar

Maak tijd voor je eigen prioriteiten, en maak van anderen hun prioriteiten niet de jouwe. Je kan niet én je eigen taken doen én die van anderen. Dat kan gewoon niet.

Zit jij in een situatie waar je je eigen taken combineert met die van iemand anders?

[related_post themes="flat"]

Tags

Taken, takenlijst, werkdruk


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.