Mind map ©, creatief en efficiënt notities nemen

0  comments

Een krachtige manier om notities te nemen

“Mind Map” is een handelsmerk van de Buzan organisatie.

Heb jij al eens iets uitgezocht, of een brainstorm sessie gedaan? Was het resultaat een pak papieren, maar geen overzicht? Dan kan Mind mapping je helpen.

Mind mapping is een nuttige techniek die je helpt om efficiënter te studeren, verbetert de manier waarop je informatie opneemt en ondersteunt en versterkt het creatief oplossen van problemen.

Door gebruik te maken van de techniek Mind mapping, zie je sneller structuren en begrijp je sneller waar het over gaat. Je ziet hoe de puzzelstukken in elkaar passen en je kan sneller de rauwe informatie uit notities halen.

Bovenal echter helpt Mind mapping je om dingen beter te onthouden omdat de structuur aansluit bij de manier waarop je geheugen gegevens opslaat.

Mind mapping

Een Mind map is een twee dimensionele weergave van gegevens. Dit in tegenstelling met de notities in lijsten, die maar uit één dimensie bestaan.

Mind maps zijn een compactere manier van noteren dan lijstjes. Ze beslaan vaak maar één zijde van een blad. Hierdoor is het eenvoudiger om associaties te maken, en met nieuwe ideeën op de proppen te komen. Als je achteraf meer informatie krijgt is deze ook eenvoudig toe te voegen, zonder de bestaande notities te verstoren.

Met Mind mapping deel je grote project of onderwerp op in stukken die te verwerken zijn. Dit stelt je in staat om effectief te plannen, zonder overweldigd te geraken of dingen te vergeten.

Met Mind mapping creëer je een beeld van het onderwerp. In dit beeld zijn de belangrijke zaken eenvoudig te onderscheiden van de minder belangrijke. Je ziet ook de verbanden tussen verschillende onderwerpen. Op deze manier zijn ze efficiënte geheugensteuntjes – door de vorm en structuur van een Mind map kan je de informatie beter onthouden.

Door kleur en tekeningen te gebruiken bij het Mind mappen krijg je nog meer overzicht. Je Mind map begint zelfs op een kunstwerk te lijken!

Gebruik van een Mind map

Een Mind map kan je gebruiken bij:

  • Brainstormen – individueel of in groep
  • Informatie bij onderzoek van verschillende bronnen consolideren
  • Complexe problemen aanpakken
  • Presenteren van informatie in een formaat dat de algemene structuur van het onderwerp laat zien
  • Studie en het onthouden van informatie

Een Mind map tekenen

Bij het tekenen van een Mind map begin je met het onderwerp. Plaats je onderwerp in het midden, teken er een cirkel of kader rond.

Mindmap stap 1

Zet de belangrijkste onderwerpen op lijnen die vertrekken vanuit het onderwerp.

Mindmap stap 2

Naarmate je meer te weten komt over het onderwerp, stoot je op het volgende niveau van informatie. Maak hiervoor verbindingen met de belangrijkste onderwerpen.

Herhaal nu bovenstaande stappen, tot alle informatie in je Mind Map staat. Noteer belangrijke informatie op de grote ‘armen’ van je Mind map. Ze zo ook de minder belangrijke informatie op de juiste plaats.

Mind map efficiënt gebruiken

Als je eenmaal begrijpt hoe je notities kan nemen in een Mind map, kan je je eigen regels ontwikkelen om er nog meer mee te doen. De volgende tips helpen je om een Mind map met impact te maken:

  • Gebruik enkele woorden of eenvoudige zinnen – Veel woorden in gewone tekst zijn opvulling die er voor zorgt dat informatie in de juiste context wordt overgebracht. Bovendien leest het ook makkelijker.
  • Hoofdletters – je Mind map is hierdoor duidelijk leesbaar voor iedereen
  • Kleur – Gebruik kleur om verschillende onderwerpen visueel van elkaar te onderscheiden. Dit maakt het ook makkelijker om de onderwerpen te onthouden.
  • Symbolen en afbeeldingen – Gebruik afbeeldingen om informatie beter te onthouden. Een afbeelding zegt meer dan 1.000 woorden gaat hier zeker op.
  • Cross linken – Informatie in één deel van je Mind map kan gerelateerd zijn met informatie in een ander deel. Maak deze verbinding visueel door een lijn te trekken tussen deze twee delen.

Belangrijke punten

Mind mapping een bijzonder efficiënte manier van noteren. Niet alleen toon met je Mind map de feiten, maar geeft je ook een zicht op de structuur van het onderwerp en de belangrijkste punten. De Mind map helpt je om associaties te maken, creatief te zijn en verbindingen te zien die je anders zou missen.

Een Mind map helpt je om samenvattingen te maken, om een overzicht te krijgen van grote brokken informatie, om verbindingen te maken en om problemen creatief op te lossen.

Maak je Mind map in drukwoorden, met verschillende kleuren en gebruik afbeeldingen en symbolen voor visuele impact en creatieve stimulatie.

Experimenteer met een Mind map als je volgende keer notities neemt of onderzoek doet. Je zal verstelt staan van de efficiëntie.


Tags

Mind Map, Notities, Visueel


Misschien vind je dit ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.