Mijn pad naar een gezonder leven

Mijn pad naar een gezonder leven is mijn persoonlijke beleving. Ik heb dit enkel geschreven om je te inspireren. Alle beschreven resultaten zijn persoonlijk en zeker niet typisch.


Hoe ik aan mijn pad naar een gezonder leven begon

Je vraagt je misschien af waarom ik zo concreet aan de slag moest met mijn gezondheid. Had ik het dan zover laten komen en waarom?

Alles begint jaren geleden. Toen was ik zeer intensief aan het fietsen., tot 6.000 km op een jaar. Ik deed in totaal 3 keer mee met Climbing For Life en ook één keer als actief fietser aan de 1000 km van Kom op tegen Kanker.

De laatste keer dat ik thuiskwam van Frankrijk, na een deelname aan Climbing for Life, had ik even genoeg van het fietsen. In het schoon Vlaams, de goesting was op. Ik dacht dat het maar voor even was. Die 'even' werden echter jaren waarin ik mijn zin om te sporten niet terug heb gevonden. Jaren niet meer sporten had ook effect op mijn lichaamsgewicht.

Ik heb immers een zittend beroep, veel bewegen zit er in de werkuren niet in. Doordat ik ook na de werkuren niet in beweging kwam, was er ook geen verbetering in zicht.

Bewust worden

Hoe bizar het ook mag klinken, dat extra gewicht kwam er geleidelijk aan bij en ik heb dat ook heel lang, te lang, goed gepraat voor mezelf. Ik zag zelf niet in hoe ernstig mijn situatie was.

Het is niet omdat je overgewicht hebt dat je je daar ook bewust van bent.

Wat ik wel begon te merken was de achteruitgang van mijn conditie. En zelfs dat wist ik goed te praten voor mezelf. We zijn er ons niet altijd van bewust wat onze huidige situatie is, zeker niet als we daar niet een keer bij stilstaan. 

Zelfanalyse

Hoe ben ik dan tot die bewustwording gekomen? In mijn boek 'Architect van je Tijd' beschrijf ik het gebruik van Het Levenswiel. Hierin ga je voor alle onderdelen van je leven jezelf beoordelen. En daar is je fysieke gezondheid er uiteraard ook eentje van.

Ik denk dat het redelijk vanzelfsprekend is dat mijn score op dat vlak niet schitterend was. Ik had niet bepaald een goed gevoel bij mijn fysieke gezondheid. Want overgewicht heeft meer nadelen dan alleen een slechte conditie. Sommige dingen worden moeilijker, om maar iets te noemen, het knopen van je veters. Ik moet er geen tekening bij maken zeker? Je bent dus wat meer beperkt in je bewegingsvrijheid. Mijn gewrichten gingen ook gebukt onder dat gewicht waardoor ik regelmatig bij de osteopaat zat.

Die slechte zelfscore en de lichamelijke last waren voor mij een punt van bewustwording, ik moest dringend actie nemen. Ik heb me dan heel concreet een doel gesteld om mijn score hier te verbeteren. Dat begon met mezelf af te vragen: 'Wat moet ik bereiken om mezelf hier hoger te scoren?'.

Op die manier ga je daar toch even heel concreet kijken naar welke acties je kan nemen. En zo ging ik op zoek naar mijn pad naar een gezonder leven.

Wat is een gezonder leven?

Voor mij is een gezonder leven veel meer dan het wegwerken van mijn overgewicht. Een gezonder leven gaat voor mij over mijn lichaam voeden met de juiste voeding, met voldoende voedingswaarden, mineralen en vitaminen. Kortom een gezonder leven is een leven waar ik zorg draag voor mijn fysiek EN mijn mentaal welzijn. Het ene is vaak het gevolg van het andere en dat in beide richtingen.
Als je mentaal sterker staat ben je meer bezig met je gezondheid en doordat je gezondheid beter wordt zit je mentaal beter in je vel. Doordat het beide richtingen uitgaat maakt het dus ook niet echt uit welk van de twee je als eerste begint te verbeteren. Het is belangrijk dat je start dan met wat je start. Eenmaal gestart is het veel eenvoudiger om er mee door te gaan.

Ontbijt tips voor meer energie

De Fitchallenge

De Fitchallenge is een traject van 10 dagen waar je werkt aan je gezondheid. Dat was dus alvast een perfecte match. Want ik wou niet zomaar afvallen door mezelf voedsel te ontzeggen. Juist bij het afvallen is het belangrijk om gezond te eten zodat je voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten en koolhydraten binnenkrijgt, met een minimum aan calorieën.

De Fitchallenge is wat de naam zegt, een uitdaging om fitter te worden. Niet alleen om af te vallen dus, ook gewoon om meer energie te krijgen of om spieren aan te kweken. 

Gewichtsverlies

Voor mij was het gewichtsverlies, op een gezonde manier de hoofdzaak. En in mijn eerste deelname aan de Fitchallenge ging dat alvast goed. Mijn gewicht ging flink naar beneden, ik verloor op 10 dagen maar liefst 4,5 kg.

Is dat nog wel gezond Peter? Zoveel afvallen op zo'n korte termijn? Wel, daar kan ik heel kort op antwoorden: 'Ja'.
In dit geval, voor een eerste deelname is dat niet erg. Dat wil zeggen dat mijn lichaam veel los te laten had. Al de slechte voeding van de periode ervoor had zijn invloed op het vocht-, vet- en afvalstoffengehalte in mijn lichaam. Dat is door het gezonde dieet wat meer genormaliseerd, wat het grote gewichtsverlies verklaart.

Energiewinst

Zeker zo belangrijk als mijn gewichtsverlies is mijn toegenomen energie! Ik heb na al die jaren weer zin om te bewegen en te sporten. Meer nog, ik heb er terug nood aan. Een dag niet bewegen, dat gaat nog, twee dagen begint al serieus te kriebelen. Die energie en zin om te sporten terug hebben is voor mij het mooiste geschenk, want die energie was ik al heel lang kwijt.

En die energie komt me niet alleen ten goede bij het sporten. Die energie is ook goed voor je concentratie en dus je productiviteit. Uiteindelijk is alles energie en ook mentaal werk vraagt veel energie. Onderschat niet hoeveel energie mentale arbeid van je vraagt. Het is dus belangrijk dat je voeding je die energie met overschot geeft. Zeker gezien ik een zittend beroep heb is die energie erg belangrijk.

De coaching, de fun, het lekker eten, de afwisseling en de sport in de Fitchallenge hebben mij gekregen waar ik vandaag sta. Zo goed als elke dag ben ik aan het bewegen en/of sporten. Elke dag weet ik dat ik voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijg en ik heb bakken energie om elke dag te blijven bewegen!

Vandaag ben ik in totaal meer dan 25kg afgevallen, en voel ik me heel goed in mijn vel. En ik kan zeggen dat mijn coach intussen ook een persoonlijke vriend is geworden, dat is ook nog eens mooi meegenomen voor het onderdeel 'Sociale relaties' in mijn Levenswiel. 

Intussen ben ik aan mijn 6de deelname toe van de Fitchallenge en ik ga er nog lang mee door, want het blijft me energie geven en ik ben er razend enthousiast over! Dat had je in dit artikel al wel gemerkt zeker?

Heeft mijn pad naar een gezonder leven je kunnen inspireren? Ben jij klaar voor de beste versie van jezelf?

Klik hier om alles te weten te komen over De Fitchallenge!
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.