7 Tips voor meer energie

Bewegen voor meer energie

Niet of te weinig bewegen is de ziekte van deze tijd. Een slogan als 'Zitten is het nieuwe roken' is zeker niet overdreven. Een levensstijl waar je het grootste deel van de dag zit, is erg schadelijk. Daarom geef ik je graag 7 tips voor meer energie.

Dat is enerzijds omdat je veel minder zuurstof door je lichaam pompt. En je cellen hebben zuurstof nodig om gezond te blijven. Cellen die te weinig zuurstof krijgen, zijn niet gezond. Zijn je cellen niet gezond, dan ben jij dat ook niet uiteraard.

Anderzijds blokkeer je je lichaam door de houding op je stoel. Je bloed circuleert niet optimaal als je zit. Daarom is het advies om regelmatig op te staan en even in beweging te komen. Dan krijgt je bloed ook weer de kans om goed te stromen.

Vermoeidheid

Als je lichaam te weinig zuurstof vervoert, doordat je niet voldoende beweegt, dan geraak je veel sneller vermoeid. Hoe komt dat dan? Wel, de zuurstof die door je bloed in het het lichaam terecht komt, dat is brandstof. Zonder brandstof geen energie.

Geen, of te weinig, zuurstof is geen verbranding is geen energie.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat je op het einde van een werkdag doodmoe bent. Mentale arbeid is al erg vermoeiend, het gebrek aan beweging, natuurlijk licht, voldoende water en verse lucht maken het alleen maar erger.

Tips voor meer energie

Ervaar jij ook dat je energie niet bepaalt hoog is? Dat je 's avonds vermoeid bent en niet de energie hebt om nog iets te doen? Heb jij het gevoel dat je te vermoeid bent om echt te genieten van je leven?


1. Meer beweging

Uit onderzoek blijkt dat vermoeidheid de voornaamste reden is dat mensen niet (genoeg) sporten en bewegen. Laat dat nu net de oplossing zijn voor meer energie. Door te bewegen krijg je net energie. 

Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door je lichaam. Ook zorgt beweging ervoor dat de aanwezigheid van stresshormonen (adrenaline en cortisol) verlaagd worden. Hierdoor krijg je niet alleen meer energie, je slaapt er ook beter van.

2. Verminder stress

Ik weet dat het niet altijd eenvoudig is om stress te verminderen. En dat is ook niet altijd nodig, je hebt een bepaalde mate van stress nodig om je aandacht te behouden en je te concentreren. Teveel stress echter is de oorzaak van fysieke en mentale problemen en zorgt op lange termijn voor een daling in energie.

Voel je de druk van stress die blijft aanhouden? Dan is het tijd om het wat rustiger aan te doen en meer dingen te doen die je rust geven.


3. Nicotine, cafeïne, suiker en alcohol

Nicotine komt in je lichaam door te roken. Iedereen is het er over eens dat roken schadelijk is voor de gezondheid. De reden is ook hier weer het vervoer van zuurstof in je lichaam. De functie van je longen is zuurstof opnemen. Als je rookt komt er een laag vervuiling in je longen die de opname van zuurstof blokkeert. Zoals we hierboven hebben gezien is dat een directe oorzaak van minder energie. Ook zorgt nicotine ervoor dat je minder goed slaapt, wat ook een effect heeft op je energie.

Cafeïne zit in koffie, maar ook in thee en in veel energydranken. Het geeft een tijdelijk gevoel van energie maar kan ook een negatieve invloed hebben op je slaap. Het is niet dat ik cafeïne wil afraden, ik drink ook graag een tas koffie. Let er wel mee op wanneer het invloed heeft op je slaap.

Suiker heeft ook een tijdelijk energie verhogend effect. Vooral witte, geraffineerde, suiker geeft op korte termijn een piek in energie. Dat is omdat je bloedsuikerspiegel stijgt. Er zit dus even suiker in je bloed en dat komt rechtstreeks in je spieren om daar energie af te geven. Het nadeel van, vooral geraffineerde suiker, is dat na die piek een dal komt. Dat dal is even diep als de piek hoog is. Je energie zakt dus ook weer snel in elkaar. Daardoor heb je het gevoel dat je meer suiker nodig hebt. Al die schommelingen in je energie zijn uiteraard niet gezond en vragen uiteindelijk meer energie dan ze geven.

Alcohol is minder gekend als een nadeel voor je energie. Dat is omdat er mensen zijn die door het nuttigen van alcohol moe worden. Die vermoeidheid is echter heel bedrieglijk. Je lichaam moet hard werken om alcohol uit je systeem te verwijderen. Met name je lever heeft het dan heel zwaar. Doordat je lichaam hard werkt om de alcohol op te kuisen is je slaap minder diep en ben je dus minder uitgerust. Ook hier, af en toe alcohol nuttigen kan als het geen probleem vormt en zeker nooit mee overdrijven.


4. Slaapkwaliteit

In de eerste drie tips zag je al heel vaak terugkomen dat je vooral je energie kan verhogen door je slaap te verbeteren. Waarom is slaap zo belangrijk voor je energie?

Tijdens je slaap gaat je lichaam aan het werk in verschillende fases. Zo is er een fase waar je mentaal gaat verwerken wat je overdag hebt meegemaakt, gevoeld hebt of geleerd hebt.  Er is ook een fase waarin je lichaam zichzelf gaat ontgiften. Hoe minder gifstoffen in je lichaam, hoe minder energie er moet verspild worden aan het opkuisen ervan. 

Als je niet voldoende slaapt kan je lichaam niet alle fases doorlopen en moet het misschien overdag werken om die afvalstoffen in je lichaam te verwerken. Dat kost energie waardoor je meer vermoeidheid ervaart. Afvalstoffen in je lichaam komen van een beetje overal. Uit je eten, niet alles kan verwerkt worden door je lichaam. Let er dus voor op om niet te vet of gesuikerd te eten. Ook stress zorgt ervoor dat er meer afvalstoffen in je lichaam komen. En alle vier de onderdelen van punt 3 ook. 

Het is dus duidelijk dat dat opkuisen echt wel belangrijk is, en een gezonde voeding erg belangrijk is.


5. Betere voeding

Betere, gezondere dus, voeding is zo belangrijk dat het een apart punt verdient. Gezonde voeding gaat niet over een afslankingskuur, een ontgiftingskuur of één van de nieuwe trends die je constant voorbij ziet komen. Het gaat over je lichaam op de juiste manier voeden. En dat is niet iets tijdelijk, dat is wat altijd belangrijk is. Als je voor de juiste voeding zorgt, voor voldoende beweging en genoeg drinkt, dan heb je geen dieet nodig. Voor 95% van de mensen begint de dag met een verkeerde ontbijtgewoonte. Maar liefst 26% van de Belgische bevolking eet geen ontbijt en 69% eet een ontbijt op suikerbasis.

Op de juiste manier voeden wil vooral zeggen voedsel dat voldoende bevat van onderstaande, niet noodzakelijk in die volgorde:

Ontbijt tips voor meer energie
  • Vitaminen en mineralen
  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Goede vetten

Doe je onderzoek, vraag hulp en eet gezonder voor meer energie. Ervaar de verandering die het je brengt als je je eetgewoonte aanpast en vooral hoeveel energie je ervan krijgt.


6. Water drinken

Ik schrijf met opzet niet betere hydratatie. Hydrateren kan je met veel producten, die niet altijd gezond zijn. Water is zuiver en helpt je lichaam om beter te functioneren. Je lichaam bevat immers gemiddeld 60% water, en in je hersenen is dat gemiddeld zelfs 73%. Je hersenen hebben dat nodig om goed te functioneren. Als je lichaam niet voldoende water krijgt merk je dat dus onmiddellijk. Dat is ook de reden dat we langer zonder voedsel kunnen dan zonder water.

De minste daling van water in je lichaam geeft een gevoel van vermoeidheid. Ben je vermoeid? Kies dan niet voor een sportdrank met suiker en/of cafeïne, drink gewoon plat water met eventueel een gezonde smaak erbij.


7. Voldoende natuurlijk licht

Als je regelmatig buiten komt, in de buitenlucht, in de zon, dan geeft dat enorm veel energie aan je lichaam. Je ogen en je huid nemen zonlicht op en je longen zuigen zuurstof binnen. Logisch dat je dan meer energie hebt. Ga maar eens even naar buiten voor een korte wandeling tijdens je lunch. Je zal merken dat die middagdip veel minder is, of zelfs verdwijnt. Dat hangt ook af van al de andere punten in deze lijst, zonlicht en zuurstof steken echter kop en schouder boven alles uit. 

Dat is wat ik met Outside4Energy wil bereiken, meer mensen weer aan het bewegen krijgen zodat je energie weer kan stromen en je langer gezond kan blijven. De ideale manier ook om die extra kilo's van het thuiswerken te voorkomen.


Neem jij ook actie?

Wat is je gevoel na het lezen van deze tips voor meer energie? Kan jij wat meer aandacht besteden aan je persoonlijke energie? Je voeding aanpassen, maar bewegen en meer water drinken?

Zet hier even in de reacties wat jij uit dit artikel haalt om zelf toe te passen!
>
Cookie's op peter-willekens.be

Deze website heeft haar privacybeleid bijgewerkt in overeenstemming met wijzigingen in de gegevensbeschermingswetgeving van de Europese Unie, voor alle leden wereldwijd. We hebben ook ons privacybeleid bijgewerkt om u meer informatie te geven over uw rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot uw privacy en persoonlijke informatie. Lees dit om de updates te bekijken over welke cookies we gebruiken en welke informatie we verzamelen op onze site. Door deze site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met ons bijgewerkte privacybeleid.